Σελίδες

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

" Έδωσαν την νέα δόση με αντάλλαγμα την υπόσταση της χώρας"

Διαβάσαμε στο dimitriskazakis.blogspot.gr το αξιολογότατο άρθρο του κ. Δημήτρη Καζάκη με τίτλο:  " Έδωσαν την νέα δόση με αντάλλαγμα την υπόσταση της χώρα " αναρτημένο τη Δευτέρα, 17/12/2012, όπου μεταξύ άλλων διαβάσαμε τα ακόλουθα, που πέρα από το ότι μας βρίσκουν απολύτως  σύμφωνους θεωρούμε ηθική μας υποχρέωση να αναδημοσιεύσουμε:
………………..........................................

Ακόμη κι αν μας χάριζαν τα χρέη η Ελλάδα θα δημιουργούσε νέα χρέη σε χρόνο dt και θα συνέχιζε να πορεύεται με όρους εσωτερικής υποτίμησης γιατί σε συνθήκες νομισματικής ένωσης μόνο έτσι μπορεί να σταθεροποιηθεί το κοινό νόμισμα. Όταν το νόμισμα, ως σύμβαση, δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί στην οικονομία, τότε αναγκαστικά η οικονομία πρέπει να αντιστοιχηθεί στο νόμισμα. Πώς; Με τον μπαλτά, περικόπτοντας ότι δεν αντιστοιχεί στην αξία του κοινού νομίσματος. Περικόπτοντας δηλαδή κόστη στην οικονομία. Πρώτα και κύρια της εργασίας και της παραγωγής. Το εθνικό νόμισμα είναι υποχρεωμένο να αντιστοιχηθεί με τις υλικές αξίες που παράγει η οικονομία που το διαθέτει. Αν οι υλικές αξίες αυξάνουν τότε το εθνικό νόμισμα είναι σταθερό και σίγουρο. Τι είναι υλικές αξίες; Προϊόντα, υπηρεσίες, εισοδήματα, θέσεις εργασίας.

Αν οι υλικές αξίες υστερούν τότε και το νόμισμα ξεφτιλίζεται. Αν η ελληνική οικονομία από την πρώτη κιόλας στιγμή αναπληρώσει την χαμένη αγοραστική δύναμη των λαϊκών νοικοκυριών, οικοδομήσει ανελαστικές συνθήκες και όρους εργασίας που δημιουργούν περιβάλλον υψηλής παραγωγικότητας και επενδύσει στην παραγωγή με βασικό φορέα το δημόσιο, τότε η ανοδική εκτίναξη θα είναι εντυπωσιακή και το νόμισμα θα σταθεροποιηθεί. Επίσης το εθνικό κρατικό νόμισμα δεν χρειάζεται να είναι διεθνές νόμισμα. Η συναλλαγματική αξία με βάση τα ξένα νομίσματα καθορίζεται όχι μόνο από τα εξωτερικά ελλείμματα, αλλά πρωτίστως από την παραγωγικότητα με φυσικούς όρους της ελληνικής οικονομίας. Αν η ελληνική οικονομία βελτιώνει τους όρους εμπορίου - δηλαδή δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε - και αυξάνει διαρκώς την παραγωγικότητα της εργασίας με νέες καινοτομίες και εφαρμογές στην παραγωγή, τότε το νόμισμά της θα είναι βράχος σταθερότητας.

Νομίζουμε πως μετά από αυτά το άκρως διαφωτιστικά και ρεαλιστικά, ένα χρήσιμο ανάγνωσμα για όλους θα ήταν το έργο του μεγάλου θεωρητικού Ζαν Μπαμπύ "Les lois fondamentales de l' economie capitaliste" έργο που πρωτοκυκλοφορήθηκε αποσπασματικά σε δύο τόμους από τις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ το 1985. Το έργο αυτό δίνει απαντήσεις σε βασικά ερωτηματικά που μπορούν να γεννηθούν από ανάλογα άρθρα. Η διογκούμενη ομάδα του Ροοστάτη εμπνεόμενη από τις θαυμάσιες ιδέες που αποτυπώνονται με σαφήνεια και επάρκεια λόγου από τον κ. Καζάκη  θα προσθέσει την ακόλουθη ρήση του Ζ. Μπαμπύ: 
....
"Ο κάτοχος χρήματος που θέλει να δώσει αξία σ' αυτό το χρήμα, πρέπει να βρει στην αγορά ένα εμπόρευμα ...
Αυτό το εμπόρευμα υπάρχει πράγματι, είναι η εργατική δύναμη."
....
και θα σας προτείνει να αντικαταστήσετε τις λέξεις  κάτοχος χρήματος είτε με τις λέξεις Ευρωπαϊκή Ένωση και  διεθνή κέντρα είτε με όποιον παράγοντα εσείς κρίνετε (πχ. κράτος, εφοπλιστές τραπεζίτες) και πριν από  τις λέξεις εργατική δύναμη  να προσθέσετε τις λέξεις Εκμηδενισμένη, Απαξιωμένη, Χειραγωγημένη ή όποιο επίθετο αρμόζει στις πολιτικές σας απόψεις. Πιστεύουμε ότι αλήθεια της φράσης αυτής δεν θα αλλοιώνονταν, αλλά θα αντιπροσώπευε την πραγματικότητα και την ΤΡΑΓΩΔΙΑ που ζούμε και στην οποία  από ό,τι φαίνεται ούτε από ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ υπάρχει ούτε ΚΑΘΑΡΣΙΣ.




   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση.