Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ενασχόληση με τα κοινά – Αμειβόμενη ή Εθελοντική;

Τελευταία έχει ξεκινήσει μία παραφιλολογία σχετικά με τις αντιμισθίες των αιρετών. Περιέργως πως, η έννοια «αιρετοί» περιορίζεται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και ουδόλως θίγει τους γνωστούς 300, οι οποίοι όχι μόνο αμείβονται αδρότατα, αλλά απασχολούν και επιπλέον προσωπικό, εν είδει αποσπασμένων, το οποίο προσωπικό καλείται να πληρώσει και πάλι ο Ελληνικός λαός. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι επιπλέον παροχές όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πολυμηχανήματα, κινητά τηλέφωνα τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί από τους ίδιους τους «300» και που δεν ξεχνούν να τα «διεκδικούν» και φυσικά να τα κερδίζουν σε κάθε ευκαιρία.

Δεν ντρέπεσαι ρε νούμερο (ένας από τους 300 εννοούμε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων), να ζητάς να σου δώσει η βουλή πολυμηχάνημα αξίας 300€? Από τα τόσα χιλιάρικα που λαμβάνεις κάθε μήνα, χωρίς να κάνεις ΤΙΠΟΤΑ, θα σου λείψουν 300€; Δεν έχεις λίγη αξιοπρέπεια; Μάλλον όχι. Και μη ρωτήσετε ποιοι είναι, διότι είναι πολύ εύκολο να βρείτε τα ονόματα των νεοεκλεγέντων βουλευτών…

Και ενώ γίνονται τα παραπάνω, ξαφνικά μας φταίνε οι αντιμισθίες Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων και λοιπών συγγενών. Ξύπνησε το περί δικαίου αίσθημα μέσα μας και ανακαλύψαμε μέσα από βαθυστόχαστες οικονομικές αναλύσεις ότι όλο το πρόβλημα είναι οι αντιμισθίες των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή τα 2-3 χιλιάρικα που μπορεί να παίρνει ένας Δήμαρχος για να διοικεί μία πόλη και τα 1000€ των Αντιδημάρχων.

Και όλα αυτά, όταν την ίδια στιγμή διορίζονται πρόεδροι ή διοικητές οργανισμών μέσα από το βαθύ κομματικό σωλήνα της τρικομματικής κυβέρνησης – διότι αγαπητοί μου, να είστε βέβαιοι ότι είναι ήδη μοιρασμένη η πίτα – οι οποίοι είναι διακοσμητικά στοιχεία και δρουν ως φερέφωνα και συνεχιστές της κομματικής γραμμής μέσα στους οργανισμούς τους και αμείβονται με μισθούς ίσους με τους μισθούς του συνόλου ενός δημοτικού συμβουλίου.

Το χόμπι και ο εθελοντισμός είναι έννοιες που δεν εμπεριέχουν υποχρεωτική και πλήρους ωραρίου ενασχόληση. Μία πόλη όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει με χομπίστες και μόνο με εθελοντές. Απαιτεί και ανθρώπους με εμπειρία που θα αφιερώνουν πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση. Το αν το κάνουν επιτυχώς είναι μία εντελώς διαφορετική συζήτηση και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε είναι αιρετοί. Διότι κρίνονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

ΝΑΙ, να γίνουν περικοπές. Να γίνουν όμως σε όλους τους αιρετούς όλων των επιπέδων. Να γίνουν περικοπές και στον λαϊκισμό! Εκτός αν θεωρούμε ότι αιρετοί έχουν δικαίωμα να είναι μόνο οι παντιοτρόπως εύρωστοι οικονομικά συμπολίτες μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση.