Σελίδες

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μηδενική αύξηση Δημοτικών Τελών στο Δήμο Παλλήνης - Πως κατέληξαν σ' αυτή την απόφαση

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, 14/12/2012, αποφασίστηκε να μην αυξηθούν τα Δημοτικά Τέλη για το έτος 2013. Η απόφαση όμως δεν λήφθηκε εύκολα. Καθόλου εύκολα. Και τα ερωτήματα είναι πολλά. Θέλουμε μείωση τελών έστω και με μείωση ποιότητας υπηρεσιών; Θέλουμε διατήρηση της ποιότητας; Υπάρχει περιθώριο μείωσης τελών χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα υπηρεσιών; Τα δημοτικά τέλη στην Παλλήνη είναι φθηνά ή ακριβά;


Καταρχήν, υπήρξαν έντονες ενστάσεις από την αντιπολίτευση σχετικά με τη χρονική στιγμή που έλαβαν τα στοιχεία και το χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι να μελετήσουν τα οικονομικά στοιχεία προκειμένου να κρίνουν υπεύθυνα για το ύψος των τελών. Πιο συγκεκριμένα, οι Σύμβουλοι διαμαρτύρονταν ότι έλαβαν τη σχετική εισήγηση μόλις την προηγούμενη ημέρα.

Μετά τις διαμαρτυρίες τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα. Ξεκίνησε μια συζήτηση με θέμα τις μειώσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει άλλοι δήμοι της Αττικής, σε ποσοστιαία βάση, με την διοίκηση του Δήμου να υποστηρίζει ότι ακόμα και με τις μειώσεις  των άλλων Δήμων, τα τέλη του Δήμου Παλλήνης είναι ακόμα αρκετά χαμηλότερα. Η χαρακτηριστική έκφραση του Δημάρχου Παλλήνης, κου Ζούτσου, ήταν "Όσοι θέλουν να παραπλανήσουν μιλούν με ποσοστά και όχι με απόλυτους αριθμούς".

Ένσταση μεγάλη υπήρξε επίσης από τον κο Μερτύρη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, σχετικά με την εμβαδομέτρηση που θα έπρεπε να έχει κάνει η Δημοτική Αρχή σε μεγάλες εταιρίες και επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν καταλάβουν τα αναλογούντα τέλη, κάτι που εκτιμούν ότι θα επέφερε αρκετά έσοδα στα ταμεία του Δήμου.

Δεν έλειψαν όμως και οι φωνές αυτών που εισηγούνταν αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να διατηρηθεί ή και να αυξηθεί το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών με δεδομένο ότι τα δημοτικά τέλη είναι αυστηρώς ανταποδοτικά, δηλαδή ότι εισπράττει η Δημοτική Αρχή δαπανάται σε υπηρεσίες καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού και  ούτε το πιθανό πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού, ούτε το πιθανό έλλειμμα να καλυφθεί από αλλού.

Μη έχοντας όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε τη μία ή την άλλη άποψη. Επομένως, το βάρος της κρίσης πέφτει σ' εσάς! για το αν υπάρχει προσπάθεια λαϊκισμού, αν υπάρχει κακοδιαχείριση, αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα.

1 σχόλιο:


ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση.