Σελίδες

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Πού πήγε το πνεύμα των Χριστουγέννων;

Ήθελα να γράψω ένα άρθρο σχετικά με τα φετινά Χριστούγεννα και το "Εορταστικό" κλίμα των ημερών.
Ψάχνοντας να βρω σχετικές φωτογραφίες για να "στολίσω" λίγο το κείμενο, έπεσα πάνω σε τουλάχιστον 10 άρθρα με τον ίδιο ακριβώς τίτλο.

Θα ήθελα να παραθέσω μερικές γραμμές από αυτά, και θα καταλάβετε τι εννοώ.

"Όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι ίδια με τα προηγούμενα. Κάποιοι, ήδη βλέπουν με τρόμο την εορταστική περίοδο να έρχεται κι αυτό γιατί το σίγουρο είναι ότι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, δεν θα είναι σε θέση να υπηρετήσουν το Χριστουγεννιάτικο πρότυπο όπως αυτό έχει καθιερωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Μα, τι έγινε όμως, πού πήγε το πνεύμα των Χριστουγέννων;
Πού πήγαν όλα εκείνα τα γυαλιστερά και φανταχτερά δώρα, τα κατάφορτα σε σημείο υπερβολής τραπέζια, οι κυρίες που μέσα σε όλα είχαν να προλάβουν να αγοράσουν δώρα για όλους και χρειάζονταν φορτωτική για να κουβαλήσουν τα πακέτα στο σπίτι;… Τότε που όλοι μας είχαμε την αίσθηση ότι ζούμε μέσα σε ένα παραμύθι πασπαλισμένο με μπόλικη χρυσόσκονη και στολισμένο με πολύτιμους λίθους"

"Αυτά είναι μάλλον τα πιο μελαγχολικά Χριστούγεννα, που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες σαν λαός, έστω και αν τις τελευταίες μέρες η ατμόσφαιρα προσπαθεί να μας το θυμίσει.
Στολισμένοι δρόμοι και μαγαζιά που κάνουν ήδη εκπτώσεις μπας και σώσουν την παρτίδα προσπαθούν να με βάλουν στο κλίμα των γιορτών.
Μόνο που αυτή την χρονιά η διάθεσή μου -όπως και εκατομμυρίων άλλων Ελλήνων- δεν είναι και στα καλύτερά της, αφού το περίφημο «δώρο» φεύγει όπως ήρθε, σε έκτακτες εισφορές και τέλη κυκλοφορίας.
Θα μου πει κάποιος -και με το δίκιο του- "μιλάς κι εσύ που πληρώνεσαι, ενώ εγώ και χιλιάδες άλλοι είμαστε άνεργοι και καταχρεωμένοι;"
Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πιθανόν να μην μπορώ να κάνω και τίποτα, γεγονός που με θλίβει ακόμα περισσότερο."

"Τα εφετινά Χριστούγεννα ήταν αλλιώτικα. Εξ όψεως ήταν λιγότερο λαμπερά στην κυριολεξία. Οι φαντασμαγορικές φωταψίες σε δημόσιο αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο περιορίστηκαν. Τα τραπεζώματα υπερπαραγωγές και τα ταξίδια σε χλιδάτους ορεινούς προορισμούς των περασμένων ετών περιορίστηκαν επίσης: κάτι η οικονομική κρίση και οι περικοπές στο δώρο, κάτι που οι γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς πέφτουν Σαββατοκύριακο (περικοπές ακόμη και στις εορταστικές αργίες- τυχαίο;). 
Γυρίσαμε λίγο προς τα κάτω το ντίμερ της εορταστικής ατμόσφαιρας... όπως Αμερική- πράγμα καλό για το περιβάλλον και για την αισθητική. Ήταν τα Χριστούγεννα λιγότερο καταναλωτικά- πράγμα υγιές επίσης. Μήπως έγιναν περισσότερο πνευματικά, παραδοσιακά, ανθρώπινα, ζεστά, ουσιαστικά; Μάλλον όχι. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κυλούν σε κλίμα μουδιασμένο, αμήχανο, μέσα σε μια θλιβερή αβεβαιότητα και εσωστρέφεια."

Το εντυπωσιακό, αλλά και ανατριχιαστικό συνάμα, είναι ότι τα παραπάνω άρθρα γράφτηκαν το 2011!!! Δεν τολμώ καν να φανταστώ τι μπορεί να αισθάνεται ο κόσμος, τα παιδιά περισσότερο, φέτος. Φέτος που η κατάσταση είναι κατά πολύ δυσμενέστερη. 

Αρκεί μία βόλτα στους δρόμους και αμέσως μπαίνεις στο "κλίμα". Αντί για στολισμένα καταστήματα αντικρύζεις κλειστά, σκοτεινά κτίρια. Αντί για πολύχρωμα λαμπιόνια στα μπαλκόνια των σπιτιών βλέπεις, που και που, κανένα στολισμένο δεντράκι να φαίνεται πίσω από κάποιο παράθυρο. Ντροπαλό, λες και δεν πρέπει να το βλέπουν πολλοί.

Αν διαβάσεις Δήμαρχε αυτές τις γραμμές, κάνε την υπέρβασή σου. Για τα παιδιά περισσότερο, όχι για εμάς. Κάνε όσο πιο πολλές εκδηλώσεις μπορείς. Στόλισε την πόλη με όσα στολίδια μπορείς. Βοήθησε να φύγει η μαυρίλα, έστω και για λίγες ημέρες. Το έχουμε ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση.